Laat je inspireren om de mooiste babynamen te vinden. Sla namen op, maak toplijsten aan en link je eigen naam aan je favoriete website!

Maarten

De naam Maarten is nog beschikbaar. Dus zet je site in de spotlight! Klik op de naam, zodat de URL van je favoriete website hier rechts komt te staan.
Maarten

Word letterlijk eigenaar van deze naam!
Voor 1 euro per letter link je al een naam.
Je site komt in de spotlight te staan en zal meer bezoekers aantrekken.
Linken naar bijvoorbeeld je Facebook is ook mogelijk.
Of als origineel cadeau.
De naam is maar 1x te koop, dus zorg dat jij degene bent!

Link deze naam nu

Misschien ben je ook geïnteresseerd in: Maaike, Maartje, Maayke.

Betekenis Maarten

Variant van Martinus. De naam is van oorsprong een Oudlatijns cognomen (Latijnse bijnaam, toenaam), vnl. van slaven, later vooral van martelaren. Het is de verkleinvorm van Martius `van Mars’, de god van de oorlog (Griekse Ares). De naam Mars hangt samen met Griekse marnamai `ik strijd’ en Arm. mart `strijd’.

De naam werd in de middeleeuwen buitengewoon populair door St.-Maarten. Waarschijnlijk was hij de zoon van een Romeins tribuun uit Pavia. Hij stichtte de abdij van Marmoutier, waar hij als bisschop van Tours leefde. Op de verbeelding van het volk werkte vooral het verhaal over de helft van zijn mantel die hij, toen hij nog Romeins soldaat was, aan de stadspoort van Amiens aan een bedelaar gaf. Hij werd de nationale heilige van Frankrijk, begraven in de St.-Maartensbasiliek in Tours.

Ook verschillende plaatsnamen herinneren aan hem: St.-Maarten, St.-Maartensdijk, Maartenshoek. De Utrechtenaren werden vroeger St.-Maartensmannen genoemd. Onder de Duitse protestanten werd 10 november Martinstag, n.a.v. de geboortedag van Maarten Luther.

Komt voor in categorie: + Overige Nederlandse namen, City namen, Latijns-Amerikaanse namen, Top Nederlandse namen.
Heet jij Maarten of heb je een mening over deze naam?

Geef dan advies aan ouders die hun kind Maarten willen noemen. Vul de onderstaande velden in en deel het met ons.
<


10667